בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קיבל תביעה של מורה על טיפול לקוי של משרד החינוך, לאחר שהתלוננה על הטרדה מינית והתנכלות. בית הדין הביע ביקורת על אופן הטיפול בתלונתה של המורה, אשר לא רק שלא זכתה לטיפול ראוי כנדרש על פי חוק, אלא אף קיבלה יחס מבזה ומשפיל ממי שאמור היה להגן עליה.
הרקע החוקי
החוק למניעת הטרדה מינית קובע כי מעסיקים מחוייבים לנקוט בצעדים הקבועים בחוק על מנת למנוע הטרדה מינית. כמו כן, החוק קובע כיצד יש לטפל כראוי בתלונות עובדים על הטרדה מינית ועל התנכלות הנובעת מתלונה על הטרדה מינית. בין היתר, יש להעביר כל תלונה לטיפול ובירור על ידי האחראית למניעת הטרדה מינית, אשר תטפל בתלונה באופן יסודי ומהיר.
ראו גם:
עובדות המקרה
התובעת ופלוני היו עובדי הוראה במשרד החינוך.
בין השניים התעורר ויכוח בין מקצועי.
לטענת התובעת, לאחר הויכוח, היא הכינה קפה בעמדת הקפה, כאשר פלוני הופיע מאחוריה, פתח ביד שמאל את מגירת הכפיות והניח את ידו הימנית על ישבנה תוך שהוא מודיע לה שהוא "רוצה כפיות". התובעת אמרה לפלוני שאין במגירה כפיות וביקשה שיתרחק ולא יעז לגעת בה. כאשר התובעת הסתובבה שוב אל כוס השתיה שלה, המקרה חזר על עצמו, והתובעת שוב הסתובבה אליו בכעס ודרשה שלא ייגע בה.
בפגישה שהתקיימה עם מנהל בית הספר בנוכחות פלוני, התובעת ביקשה לתאר בפני המנהל את שאירע. המנהל קטע את דבריה, צעק, התבדח על נושא ה"כפיות" ואף ביקש מהתובעת להתנצל בפני פלוני על מנת שיוכלו להמשיך לעבוד יחד.
בנוסף, לטענת התובעת, פלוני התנכל לה על רקע תלונתה, ביזה אותה וצחק עליה.
המתלוננת שלחה מספר פניות באמצעות עורך דינה למשרד החינוך, בהן התלוננה על ההטרדה שחוותה ועל ההתנכלות שחוותה בעקבות תלונתה.
על אף אותן פניות, משרד החינוך לא בירר את התלונה. לא זאת בלבד, אלא שכשבועיים לאחר שהתלוננה, המתלוננת זומנה לשיחה עם המפקחת לצורך בירור תלונה שהגיש פלוני נגדה. המפקחת אף התריעה כי אם לא תגיע, התלונה שהיא הגישה לא תתברר וינקטו נגדה אמצעים משמעתיים.
לאור כל זאת, התובעת הגישה תביעה לבית הדין האזורי לעבודה בגין הטרדה מינית והתנכלות וכן בגין אי נקיטת אמצעים לפי החוק למניעת הטרדה מינית.
פסק הדין
במהלך הדיון, התובעת שינתה את גרסתה וסיפרה שפלוני דחף אותה לעבר המגירות בבריונות, וכדרך אגב נגע בישבנה.
לעניין התלונה על הטרדה מינית, בית הדין פסק כי אמנם מדובר בהתנהלות מזלזלת על גבול האלימות, אך להתרשמותם אין במעשיו של פלוני משום הטרדה או תקיפה מינית.
בית הדין השתכנע כי משרד החינוך, המנהל והמפקחת הפנו עורף לתובעת על רקע תלונתה על הטרדה מינית. כמו כן, הם החמירו עימה כתוצאה מתלונתה, ברמה העולה כדי התנכלות ופגיעה בניגוד לחוק למניעת הטרדה מינית ולחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
על כן, נפסקו לתובעת 10,000 ש"ח בגין התנכלות לפי החוק למניעת הטרדה מינית. בנוסף, נפסקו לה 10,000 ש"ח בגין הפלייתה על רקע הגשת התלונה להטרדה מינית בהתאם לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
בית הדין קבע כי משרד החינוך לא הוכיח שעמד בחובותיו כמעסיק לפי החוק למניעת הטרדה מינית, לרבות אי מניעת התנכלות על רקע תלונה להטרדה מינית, ואי בירור התלונה. לפיכך, נפסקו לתובעת פיצויים בסך 50,000 ₪.
בית הדין ציין כי "בפיצוי שקבענו אנו מבקשים להביע את מורת רוחנו מאזלת ידו של משרד החינוך בטיפול בתלונתה של התובעת, אשר הלכה למעשה לא זכתה לבירור במשך חודשים אורכים ובמשך הזמן ממועד הגשתה ועד למועד הגשת התלונה למשטרה, חלפו 7 חודשים, בהם תסכול התובעת הלך והתעצם, מבלי שהיא מצאה מזור לתחושותיה, ומצאה עצמה דווקא היא נחקרת בקשר לתלונה שפלוני הגיש נגדה על היחס המזלזל שהוא זכה לקבל ממנה".
כמו כן, בית הדין ביקש לציין כי יש להוקיע את גרירת הרגליים של מעסיקים, שבהימנעותם מטיפול יעיל ומהיר בתלונות על הטרדה מינית, הם מרפים את ידיהן של נשים מלהתלונן, והלכה למעשה בכך מביאים להנצחת התופעה.
סיכום
מעסיקים מחוייבים על פי חוק לטפל בתלונות על הטרדה מינית, ביעילות ובמהירות. מעסיקים שלא יפעלו בהתאם לחובותיהם חשופים לתביעות ולתשלום פיצויים. אם חווית הטרדה מינית במקום העבודה עלייך לפנות בהקדם לעורך דין לענייני עבודה. עורך דין דיני עבודה בקריות ידריך אותך כיצד עלייך לפעול ומהן האפשרויות שלך להמשך.
סע"ש 21206-06-18 פלונית נ' מדינת ישראל ואח'