התעמרות בעבודה

חן – משרד עורכי דין

תוכן עניינים

התעמרות בעבודה יכולה להיות חוויה קשה עבור העובד/ת ולהביא לפגיעה קשה מאוד מבחינה תעסוקתית ואף פיזית ונפשית. בשנים האחרונות ישנו דגש על תנאי העסקה נאותים, דבר הבא לידי ביטוי בפסיקה המאפשרת לעובדים אשר ניזוקו כתוצאה מהתעמרות בעבודה לקבל פיצוי.

מספר עובדות בנוגע להתעמרות בעבודה

    1. התעמרות בעבודה או התנכלות תעסוקתית, נקראת לעיתים גם המגפה השקטה של עולם העבודה. לפי נתונים ממחקר שפורסם בשנת 2015, אחד מארבעה עובדים יחווה התעמרות במקום העבודה.
    2. עובדים בכל הדרגים בארגון, לרבות העובדים הבכירים ביותר, יכולים ליפול קרבן להתעמרות בעבודה, ושום ארגון אינו חסין בפניה.
    3. להתעמרות בעבודה השלכות אישיות פסיכולוגיות ובריאותיות קשות על העובד שחווה אותה. חמור מכך, לתופעה השלכות בריאותיות ועובדים אלה יהיו חולים הרבה יותר כתוצאה מתחושת הלחץ התמידית שהם חווים בעבודה. גם חיי המשפחה והילדים סובלים פעמים רבות, מכיוון שהורה ובן זוג שחווה התעמרות במהלך היום אינו פנוי רגשית ומנטלית ושקוע בלחצים.
    4. עובד שחווה התעמרות בעבודה פעמים רבות נוטש מנטלית ומרגיש פחות מחובר למקום העבודה ועל כן גם מקום העבודה יפסיד מכיוון שהעובד לא יוכל להקדיש את מלוא תשומת הלב לעבודתו.
    5. למרות כל זאת, עדיין אין די שיח ציבורי על התופעה ורובם המוחלט של המעסיקים לא נוקטים צעדים על מנת למנוע אותה ואף מעלימים עין מולה מטעמי נוחות.

מה המצב החוקי הנוגע להתעמרות בעבודה בישראל?

במדינת ישראל לא קיים נכון להיום חוק למניעת התעמרות בעבודה. בשנת 2015 הועלתה הצעת חוק למניעת התעמרות בעבודה, אבל היא עברה בקריאה טרומית בלבד. מאז ועד היום, הצעת החוק הועלתה על סדר היום של הכנסת מספר פעמים אך הוא טרם חוקק.

הצעת החוק קובעת, בין היתר, שעל מנת שניתן יהיה לומר שהתקיימה התעמרות בעבודה, יש צורך שיתקיימו מספר התנהגויות כלפי העובד, במספר אירועים נפרדים, שיש בהן כדי ליצור עבורו סביבת עבודה עוינת, לרבות אחת או יותר מהתנהגויות אלה:

    • התייחסות מבזה או משפילה או מזיקה, כלפי אדם לרבות פגיעה בתנאי העסקה בשל עילות שלא מן העניין.
    • שיבוש יכולתו של אדם לבצע את תפקידו, לרבות באמצעות הצבת דרישות בלתי סבירות או יצירת תנאים בלתי סבירים לביצועו.
    • הכפפתו של אדם לאווירה של פחד ואיומים לרבות באמצעות צעקות, קללות, האשמות שווא, או הפצת שמועות מזיקות.
    • ייחוס עבודתו, הישגיו והצלחותיו של אדם לאדם אחר או ייחוס לאדם כישלונות לא לו.
    • בידודו המקצועי או החברתי של האדם בעבודה.

יחסי עבודה מטבעם כרוכים לעיתים בעימותים וחיכוכים, ובהצעת החוק אנחנו רואים שכוונת מגישי ההצעה לא הייתה לקבוע שכל אירוע חד פעמי של אחת ההתנהגויות שפורטו מעלה תהווה התעמרות, אלא צריכים להתקיים מספר אירועים חוזרים ובהזדמנויות שונות.

ראו גם:

התעמרות בעבודה – חידושים בפסיקה לטובת העובדים

אמנם חוק עדיין אין, אך עם זאת, מכיוון שבפועל מתרחשים מקרי התעמרות בעבודה שמגיעים לפתחו של בית הדין לעבודה, ובהיעדר חוק בנושא, שופטי בית הדין לעבודה החלו לפסוק כאשר הם מאמצים את רוח הצעת החוק.

המוכר והמהפכני מביניהם הוא פסק דין 38335-03-14 בעניין מני נפתלי נ' מדינת ישראל – משרד ראש הממשלה ואח'. בפסק דין זה קבע בית המשפט כי "בתקופת עבודתו במעון ראש הממשלה היה התובע חשוף לתנאי העסקה פוגעניים",  וכי "בחינת חומר הראיות מעלה תמונה עגומה ביותר לגבי המתרחש במעון ראש הממשלה בכל הנוגע לאופן העסקת העובדים, סביבת העבודה שהם חשופים אליה, היחס אליהם והשמירה על כבודם ועל זכויותיהם". עוד נכתב בפסק הדין כי "חומר הראיות שהוצג לפנינו ופורט בהרחבה מצביע על העסקה פוגענית חמורה, המצדיקה פיצוי בשיעור גבוה".

מכיוון שהחוק טרם חוקק ולא ניתן היה לקבוע פיצויים בגין התעמרות בעבודה, בחר בית המשפט לפסוק 80,000 ש"ח פיצויים בגין עגמת נפש.

פסק הדין בעניין מני נפתלי היווה פסק דין מהפכני, ומשמעותו היא שכעת עובדים יכולים לתבוע בבית הדין לעבודה בגין התעמרות בעבודה ולזכות בפיצויים בגין עגמת הנפש שנגרמה להם.

התעמרות בעבודה – מסקנות

לסיכום, כאמור, תופעת ההתעמרות בעבודה היא תופעה רחבה שעובדים רבים סובלים ממנה. למרבה הצער, במקרים רבים, כאשר העובד, שחושש למקום עבודתו, כבר מצליח להביא את עצמו לפנות אל גורמי משאבי אנוש בחברה על מנת להתלונן, הלחצים מצד ההנהלה והרצון לשמור על מנהלים שנחשבים ל"טאלנטים" יגרמו להם להשתיק את התלונה ולהפנות עורף לעובד הפונה.

חשוב לדעת. במקרים קיצוניים, יתאפשר לעובד אשר התפטר בעקבות הרעה משמעותית בתנאי עבודתו לקבל פיצויי פיטורים, וזאת בתנאי שעבד לפחות שנה באותו מקום עבודה ובתנאי שהודיע למעסיקו על אותם תנאים ונתן למעסיקו את האפשרות לתקן אותם.

מכיוון שקיים קושי משפטי בהוכחת התעמרות בעבודה, חשוב לפעול בחכמה ובזהירות. אם אתם חווים התעמרות בעבודה ומאמינים שסומנתם על ידי המעסיק ואתם עשויים לקבל זימון לשימוע, מומלץ לפנות לעורך דין לדיני עבודה בהקדם על מנת שינחה אתכם כיצד לפעול נכון. לעורכי הדין שלנו ניסיון רב שנים בטיפול בתיקי עבודה, ואנו יכולים להבטיח לך שבמהלך השנים כבר טיפלנו במקרה כמו שלך או דומה.

שוחחי עם עורך דין מנוסה לדיני עבודה שיבדוק את המקרה שלך

רוצה לקבל הערכה מקצועית?

*השימוש בלשון זכר במאמר זה נעשה מטעמי נוחות בלבד. כל האמור בו מתייחס באותה מידה גם לנשים, כמובן.

**מטרתם של התכנים והמאמרים המופיעים ו/או מצוטטים ו/או מופנים באתר היא להרחיב את בסיס הידע של הגולש בנושאים שונים והם אינם מחליפים פנייה לעורך דין על בסיס אישי ופרטני.

חן – משרד עורכי דין

כיצד עורך דין לדיני עבודה יכול לעזור?

5/5

צוות עורכי הדין לענייני עבודה שלנו יבצע הערכה מקצועית של המקרה שלכם. ללא עלות וללא התחייבות.

פוסטים קשורים

תום הלב בדיני עבודה

מהו תום הלב בדיני עבודה? אחת הדרכים המרכזיות ליישום תום הלב בדיני העבודה היא באמצעות משא ומתן ואכיפה של חוזי עבודה. חוזים אלה מגדירים את

קראו עוד »

חן - משרד עורכי דין

ייצוג חזק, פתרונות מעשיים.