עובדת בהיריון סירבה לשוב לעבודה לאחר שפיטוריה בוטלו: "התפטרה"

חן – משרד עורכי דין

תוכן עניינים

בית הדין לעבודה בתל אביב דחה את תביעתה של עובדת ברשת החנויות "חצי חינם" לפיצוי כספי בגין פיטוריה בתקופת ההיריון. במועד שבו העובדת הודיעה שהיא בהיריון, נמסר לה שהפיטורים מבוטלים. למרות זאת העובדת לא שבה לעבודה. נפסק כי בנסיבות אלה, שהעובדת סירבה לשוב לעבודה, לאחר ההודעה על ביטול הפיטורים. התובעת היא שהתפטרה. ואין מדובר בפיטורים המנוגדים לחוק עבודת נשים.

סעש (ת"א) 45725-02-16  (15.7.18)

פיטורים בזמן הריון

העובדת, אם יחידנית, עבדה כסדרנית במשך למעלה מ-6 שנים באחד מסניפי רשת החנויות "חצי חינם".

לימים, נמסר לעובדת מכתב פיטורים בשל חוסר שביעות רצון מהתנהגותה. קודם לכך, נערכו לעובדת שתי שיחות שימוע שלא הובילו לשום מקום.

הן במעמד הודעת הפיטורים והן בשיחות השימוע נמנעה העובדת מלעדכן את הממונים עליה כי היא בהיריון.

בסמוך לפני כניסת הפיטורים לתוקף. במהלך תקופת ההודעה מוקדמת – הודיעה העובדת למנהל הסניף שהיא בהיריון.

מיד לאחר מכן נשלח מכתב מטעם המעסיקה לעובדת על פיו פיטוריה בטלים והיא נדרשת לשוב לעבודה. העובדת התבקשה לעשות כן גם בשיחת טלפון שנערכה עמה. יחד עם זאת העובדת סירבה לשוב לעבודה.

העובדת: הפיטורים בהיריון נעשו בתקופה המוגנת על רקע מצבי האישי

לטענת העובדת היא פוטרה על רקע התנכלות בשל מצבה האישי. בכך שהמנהלת הישירה שלה סירבה לשבץ אותה למשמרות בוקר. הגם ביודעה את מצבה המשפחתי – אם יחידה.

בנוסף טענה העובדת כי פיטוריה נעשו במהלך התקופה המוגנת בהיותה בהיריון. ועל כן היא זכאית לפיצוי לפי חוק עבודת נשים.

המעסיקה: העובדת נדרשה לשוב לעבודה לאחר ביטול פיטוריה אך היא סירבה

לטענת המעסיקה העובדת לא קיבלה את מבוקשה (להיות משובצת בבקרים). ועל כן היא סירבה להישמע להוראות הממונים עליה.

באשר לפיטורים בתקופה המוגנת טענה המעסיקה כי העובדת נדרשה לשוב לעבודה לאחר ביטול פיטוריה אך היא סירבה. לכן יש לראות בסירובה כהתפטרות ולא פיטורים.

פיטורים בזמן הריון
פיטורים בזמן הריון

בית הדין לעבודה: העובדת התפטרה מהעבודה

לעניין ההתנכלות על רקע מצבה המשפחתי. קבע בית הדין כי אין לראות בסירובה של המעסיקה לשבץ את העובדת במשמרות בוקר כהתנכלות בעבודה. "לתובעת לא הייתה זכות להיות מוצבת במשמרות בוקר באופן בלעדי".

לעניין הפיטורים בזמן הריון קבע בית הדין כי המעסיקה לא הייתה מודעת לדבר ההיריון במועד מסירת מכתב הפיטורים. שכן העובדת הודיעה על היריונה רק לאחר הודעת פיטוריה ובסמוך לכניסת הפיטורים לתוקף.

לאחר שנודע למעסיקה על דבר ההיריון היא מיהרה להודיע לעובדת על ביטול הפיטורים. אך התובעת סירבה לשוב לעבודה ונאחזה במכתב הפיטורים. בנסיבות אלה נפסק כי התובעת היא שהתפטרה מהעבודה. וממילא אין מדובר בהליך פיטורים בהריון המנוגד לחוק עבודת נשים.

מתי מומלץ לעובדת בהיריון לעדכן על היריונה?

לסיכום – לטעמנו עובדת בהיריון נדרשת להודיע למעסיקה על דבר היריונה במועד הראשון שיש חשש למעמדה התעסוקתי. גם אם היא לא מחויבת לעשות כן.

עובדת שהודיעה למעסיק על דבר ההיריון לאחר הפיטורים. ובתגובה המעסיק ביקש ממנה לשוב לעבודה – עליה לשוב לעבודה. סירבה לעשות כן, היא עלולה להיחשב כמי שהתפטרה מהעבודה.

על מנת לבחון את המקרה שלך באופן פרטני מומלץ לפנות לעורך דין דיני עבודה חיפה.

*השימוש בלשון זכר במאמר זה נעשה מטעמי נוחות בלבד. כל האמור בו מתייחס באותה מידה גם לנשים, כמובן.

**מטרתם של התכנים והמאמרים המופיעים ו/או מצוטטים ו/או מופנים באתר היא להרחיב את בסיס הידע של הגולש בנושאים שונים והם אינם מחליפים פנייה לעורך דין על בסיס אישי ופרטני.

חן – משרד עורכי דין

כיצד עורך דין לדיני עבודה יכול לעזור?

5/5

צוות עורכי הדין לענייני עבודה שלנו יבצע הערכה מקצועית של המקרה שלכם. ללא עלות וללא התחייבות.

פוסטים קשורים

חן - משרד עורכי דין

ייצוג חזק, פתרונות מעשיים.