מה תפקידו של בית דין לעבודה?
לצד חוקי מדינת ישראל ישנם גם את בתי הדין לעבודה אשר יוצקים תוכן מעשי לחוקים באמצעות יישום החוקים והתקדימים שנקבעו על המקרים שמגיעים לפתחם.
מערכת בתי הדין לעבודה מורכבת מחמישה בתי דין אזוריים לעבודה, שמקום מושבם בנצרת, חיפה, תל אביב, באר שבע וירושלים וערכאת ערעור אחת, בית הדין הארצי לעבודה היושב בירושלים. בבית הדין האזורי לעבודה יושבים שופט ושני נציגי ציבור, נציג עובדים ונציג מעסיקים. ואילו בבית הדין הארצי לעבודה יושבים שלושה שופטים ושני נציגי ציבור.
בית הדין האזורי לעבודה
בית הדין האזורי לעבודה הינו בית משפט מקצועי, מומחה במשפט העבודה, שתפקידו, בהקשר של דיני העבודה, להכריע בסכסוכי עבודה שמגיעים לפתחו.
בית הדין האזורי לעבודה מברר את העובדות, קובע ממצאים עובדתיים ומיישם את דיני העבודה כהלכה על המסגרת העובדתית שהוכחה לפניו.
בית הדין הארצי לעבודה, הינו הערכאה המשפטית הגבוהה ביותר בדיני עבודה, אליו מגישים ערעורים על בית הדין האזורי לעבודה והינו הגוף השיפוטי שמוסמך לקבוע הלכות משפטיות, הנקראים תקדימים, אשר מחייבים את בתי הדין האזורי לעבודה.
בתי הדין לעבודה מוסמכים לחייב מעסיקים בפיצויים כספיים לעובדים בגין הפרת זכויותיהם בעבודה וכן בפיצויים עונשיים בגין הפרת הוראות חוק מסוימות, כגון: הלנת שכר, הלנת פיצויים, אי מתן הודעה על תנאי העבודה, אי הנפקת תלושי שכר וכיוצ"ב.
על פי החוק והפסיקה, מוסמכים בתי הדין לעבודה גם להחזיר עובדים שפוטרו מהעבודה שלא כדין מסיבה מפלה או פיטורים שבוצעו בתקופה מוגנת ואסורה או לאחר גילוי שחיתות במקום העבודה.
קישורים חיצוניים:
- חוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט-1969, באתר נבו
- דף "בתי הדין ברחבי הארץ", אתר הרשות השופטת