תביעה נגד מעסיק: כל מה שחשוב לדעת לפני שמתחילים
חן – משרד עורכי דין
דף הבית / תביעה נגד מעסיק: כל מה שחשוב לדעת לפני שמתחילים
- ניסיון מוכח
- תוצאות
- יחס אישי
כבר הבנת שהמעסיק מפר את זכויותיך בעבודה, כעת השאלה שנותרה אם להגיש תביעה נגד המעסיק. לכן נסביר לך מאיפה מתחילים, מה חשוב לדעת, כמה זה עולה, ומה התהליך להגשת התביעה.
אם לא תמצאו תשובות לשאלות שמטרידות אתכם, צרו איתנו קשר בהקדם ונשמח לסייע.
תביעה נגד מעסיק: כל מה שצריך לדעת
הגשת תביעה נגד מעסיק היא החלטה מושכלת שחשוב לעשות אותה במקרים שאין מוצא אחר להשיג את הפיצוי שמגיע לכם. לפני שאנחנו ממליצים ללקוחותינו להגיש תביעה נגד המעסיק, אנחנו בוחנים את כל האפשרויות והאמצעים היעילים ביותר בעבור לקוחותינו להגיע לתוצאה מקסימלית בזמן מינימלי.
יחד עם זאת, אנחנו מבינים שיש סכסוכים שהם פשוט בלתי נמנעים והחוכמה היא לעשות מהלימון החמוץ לימונדה מתוקה.
האחים עורכי הדין חן ניהלו מאות תיקי עבודה למען עובדים מקופחים והם נלחמים כבר שנים נגד רשויות המדינה, רשויות מקומיות, תאגידים גדולים, ועסקים בינונים וקטנים שהפרו את זכויותיהם של עובדיהם במקום העבודה. באמתחתם עשרות פסקי דין ומאות הסדרי פשרה לטובת עובדים בכירים וזוטרים שקיבלו יחס לא הוגן במקום העבודה על ידי מעסיקים שהפרו את חוקי העבודה.
התהליך להגשת תביעה נגד המעסיק
כשאתה מתקשר לעורכי דין חן, אתה תדבר עם מישהו שמכיר דיני עבודה וזכויות עבודה, שיודע מה אתה עובר ויכול להציע לך את הייעוץ הטוב ביותר.
- נקשיב לסיפור שלכם בקשב רב
- נעיין במסמכים עליהם אתם מסתמכים
- נכוון אתכם להשיג מסמכים נוספים
- נייעץ לכם מהם סיכויי ההצלחה של התיק
- נפרט מה אתם צפויים לקבל אם תצליחו בתיק
- נבנה תוכנית אסטרטגית לניהול ההליך המשפטי
- נשלח במקרה הצורך מכתב דרישה למעסיק
- נגיש תביעה נגד המעסיק בבית הדין לעבודה
מה הם סוגי התביעות
שמוגשות לבית הדין לעבודה?
את התביעות שמוגשות לבית הדין לעבודה על ידי עובדים אפשר בגדול לחלק לשבע קטגוריות עיקריות:
זכויות עובדים
בקטגוריה זו מוגשות תביעות שכר אשר מבוססות בעיקרן על הפרה של זכויות עובדים מוגנות. בכלל אלה: חופשה שנתית, דמי הבראה, פדיון חופשה, דמי חגים, הפקדות לפנסיה, דמי מחלה, עמלות, פיצויי פיטורים ועוד. ישנן גם תביעות שכר שמבוססות על הפרת של זכויות מכוח הסכם קיבוצי או צו הרחבה. בכלל אלה נמנים: עובדי הוראה, עובדי עירייה, עובדי ניקיון, עובדי מתכת, עובדי שמירה, הובלות ועוד.
אם המעסיק לא שילם לך את זכויותייך בעבודה עלייך לפנות בהקדם לעורך דין דיני עבודה. באפשרותך גם לפנות לעורך דין דיני עבודה חיפה או לעורך דין דיני עבודה בקריות.
פיטורים שלא כדין
בקטגוריה זו מוגשות תביעות אשר מבוססות על פיטורים שבוצעו בניגוד לכללי הדין לרבות תביעה לביטולם. לדוגמה: פיטורים שלא קדם להם שימוע או פיטורים שהסיבה להם היא בניגוד להוראת חוק. פיטורים בניגוד להוראה חוקית יכולים להיות: פיטורים בזמן מחלה, פיטורים של נשים בהיריון, פיטורים בקשר למילואים. כמו גם פיטורים של אדם עם מוגבלות, פיטורים מחמת הורות, פיטורים מפלים ועוד.
אם פוטרת שלא כדין עלייך לפנות לעורך דין פיטורים.
אפליה בעבודה
בקטגוריה זו מוגשות תביעות אשר מבוססות על אפליה אסורה בתנאי העסקה או בפיטורים. לדוגמה: הפרה של חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, הפרה של חוק שכר שווה לעובד ולעובדת, הפרה של חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ועוד.
הטרדה מינית
בקטגוריה זו מוגשות תביעות אשר מבוססות על הטרדה מינית במקום העבודה. זה יכול להיות בגלל אקט בעל אופן מיני שביצע מעסיק או עובד כנגד עובד אחר. לרבות האופן שבו התבררה התלונה על ידי המעסיק בגין אותה הטרדה. למידע נוסף ראו: עורך דין הטרדה מינית.
יחסי עבודה
בקטגוריה זו מוגשות תביעות להכרה ביחסי עבודה. לרוב, התביעות מוגשות על ידי פרילנסר להכיר בו כעובד שכיר ולקבל זכויות שמגיעות לעובד שכיר.
הסכם עבודה
בקטגוריה זו מוגשות תביעות בגין הפרת הסכם עבודה. למשל עובד שטוען שהמעסיק לא מקיים את הסכם העבודה ובכך הוא מקפח את זכויותיו בעבודה. בקטגוריה הזאת נכנסים גם הסכמים שמשלבים היבטים מסחריים או הסכמי שיתוף פעולה תחת מיזם משותף.
מכרזים
בקטגוריה זו מוגשות עתירות כנגד מינויים שבוצעו בניגוד לכללים, לרבות פגמים בהליכי המינוי. בנוסף מוגשות עתירות כנגד מכרז בשל פגמים בתנאי המכרז, לרבות תנאי סף לא מידתיים.
עובדים שכירים ? למדו את זכויותיכם וגלו מה הן האפשרויות שלכם – וכמה פיצויים אתם עשויים לקבל
האם התהליך בבית הדין לעבודה מסובך?
בעבור עורך דין מנוסה בדיני עבודה, במקרים מסוימים, ההליך הכרוך בתביעה נגד מעסיק לבית הדין לעבודה יכול להיות פשוט יחסית. בעוד שבמקרים אחרים זה יכול להיות מסובך מאוד אפילו לעו"ד לדיני עבודה בעל ניסיון רב.
המקרים הפשוטים יותר הם בקשר לתביעות שהחוק או הפסיקה ברורים לגבי הזכויות של העובד, יש בידי העובד כבר בשלב המקדמי מספיק ראיות על מנת להוכיח את תביעתו, ויש מעט מאוד עניינים שנויים במחלוקת בין הצדדים. זה עשוי לקרות בתביעות שכר ופנסיה, כאשר מה שדרוש מעורך הדין זה לבצע חישובים בלבד.
יחד עם זאת, גם המקרים הפשוטים לכאורה יכולים להסתבך ולהפוך למורכבים. זה עשוי לקרות למשל, במקרים שתלושי השכר הם פיקטיביים ויש מחלוקת לגבי גובה השכר. דוגמה אחרת, כאשר המעסיק טוען לשלילת פיצויים מהעובד או מכחיש את פיטוריו של העובד ועוד.
ויש מקרים אחרים הכוללים תחומים מורכבים יותר של דיני עבודה. כגון תביעות אפליה, תביעות להכרה ביחסי עבודה, תביעות בגין הטרדה מינית, תביעות שמשלבות אלמנטים מסחריים.
מטבען של תביעות אלה, המעסיק פועל בזמן אמת על מנת לטשטש את מעשיו הפסולים. הסיבה לכך היא ברורה, על מנת שלא יהיה בידי העובד ראיות נגדו. במקרים אלה התחום "האפור" במובן המשפטי הוא רחב מאוד כך שהתוצאה יכולה להשתנות משופט לשופט.
מה הם שלבי ההליך בבית הדין לעבודה?
כתב תביעה ⇐ כתב הגנה ⇐ הליכי גילוי ועיון במסמכים ⇐ דיון מקדמי ⇐ תצהירי עדות ⇐ דיון הוכחות ⇐ סיכומים ⇐ פסק דין
ההליך המשפטי נפתח בהגשת כתב תביעה על ידי העובד.
המעסיק חייב להגיש כתב הגנה לטענותיו של העובד בתוך 30 ימים ממועד קבלת התביעה. אחרת ינתן נגדו פסק דין במעמד צד אחד, כלומר ללא תגובה מצידו לטענות של העובד.
לאחר שהצדדים הגישו את כתבי טענותיהם התיק נקבע לדיון מקדמי בבית הדין לעבודה. בדרך כלל, עשוי השופט להורות לצדדים לגלות האחד לשני את כל הראיות שבידיהם עוד לפני הדיון המקדמי.
מדובר בדיון פרוצדורלי יותר בו ינסה השופט לברר את העניינים השנויים במחלקות בין הצדדים, ואף במקרה של שופט אקטיבי ינסה להביא את הצדדים להגיע להסדר פשרה שיסיים את התיק.
לפני כן, כל צד מגיש את העדות שלו ושל העדים מטעמו על גבי תצהיר בכתב. לתצהיר מצרפים את כל הראיות שבידי המצהיר.
בדיון ההוכחות לכל צד נתונה הרשות לחקור את יריבו והעדים שהובאו מטעמו על תצהיריהם. החקירה הנגדית היא כלי נוסף שנתון לצדדים ולבית המשפט על מנת להגיע לחקר האמת.
בשלב החקירה הנגדית, היתרון של עו"ד לדיני עבודה שמנוסה בהופעות בבית הדין לעבודה (ליטיגציה) מורגש היטב באולם.
עורך דין לדיני עבודה מנוסה ישלוט בחקירה הנגדית ויגרום לעד להוציא מפיו תשובות שמסייעות ללקוח שלו. לחלופין, הוא יקעקע את גרסת העד ויציג אותו בפני בית הדין לעבודה כשקרן שאסור להאמין למילה שיוצאת מפיו.
בתום דיון ההוכחות, על הצדדים לסכם את טענותיהם בעל פה אלא אם כן בית הדין הורה על הגשת סיכומים בכתב.
לאחר מכן, יתן בית הדין לעבודה את פסק דינו ובו נימוקי הכרעתו. בפסק הדין בית הדין לעבודה יכול לקבל את התביעה במלואה או בחלקה ויכול הוא לדחות את התביעה לגמרי.
כמה עולה עו"ד לדיני עבודה?
שכר הטרחה לעורך דין לדיני עבודה תלוי במספר משתנים שונים. העיקרים מביניהם הם: מורכבות התיק, צפי הימשכות ההליך, סיכויי הצלחת התיק, וניסיונו של עורך הדין.
זו הסיבה ששכר הטרחה לא יכול להיות קבוע והוא מותאם למידותיו של כל לקוח בנפרד.
השיטה הנפוצה במשרדי עורכי דין לדיני עבודה לחיוב לקוחות היא מקדמה עם החתימה על הסכם שכ"ט ועמלה המחושבת כאחוז מהסכום המתקבל מהמעסיק בסיום ההליך המשפטי.
לפי שיטה זו, שמטרתה לסייע ללקוחות שמתקשים לשלם את שכר הטרחה במלואו כבר בהתחלה, רוב התשלום לעורך דין מתבצע בסיום ההליך המשפטי ותלוי בהצלחת התיק.
יחד עם זאת לא מן הנמנע שבמקרים אחרים שכר הטרחה יקבע לפי מחיר הנקבע מראש (מחיר פיקס) שמשולם במלואו בתחילת ההליך או בתשלומים על פי שלבי ההתקדמות בתיק.
האם אתם מקבלים כל תיק לייצוג?
לא. בשל העומס העבודה הרב במשרדנו אנחנו לא יכולים לייצג בכל המקרים שמגיעים למשרדנו. לאחר בחינת התיק ושמיעת סיפור המקרה מצד הלקוח אנחנו מבצעים הערכה של התיק. אם אנחנו מוצאים שהתיק מתאים לייצוג על ידי משרדנו אנחנו מציעים ללקוח הצעת מחיר של שירותינו להמשך טיפול משפטי כולל הגשת תביעה נגד המעסיק.
פוטרתי מהעבודה שלי, מה עלי לעשות?
בראש ובראשונה, עליך להגיש את התיק שלך לבדיקה אצל עורך דין לדיני עבודה על מנת שיבחן את המקרה שלך ויעריך אם הפיטורים שלך הם פיטורים שלא כדין. חשוב שתפנו בהקדם לעורך דין שכן שיהוי בהגשת תביעה לרבות בקשה לצו אכיפה יכול לפגוע בסיכויים שלך להצליח בתביעה נגד המעסיק. עורכי דין לדיני עבודה עשויים גם לסייע לך להשיג פשרה מחוץ לבית המשפט באמצעות חבילת פיצויים כספיים.
אני חושב שעומדים לפטר אותי בקרוב, מה עלי לעשות?
אם אתה מאמין שסומנת או שתופרים לך תיק על מנת לפטר אותך בקרוב בניגוד לדין, יש כמה דברים שאתה יכול לעשות שעשויים לעזור לך בעתיד אם תחליט להגיש תביעה נגד המעסיק שלך >
המעסיק שלי לא משלם לי כחוק, מה עליי לעשות?
עליך לפנות לעורך דין דיני עבודה כדי לבדוק את המקרה שלך. באופן כללי, יש כמה דברים שאתה יכול לעשות שעשויים לעזור לך בעתיד אם תחליט להגיש תביעה נגד המעסיק שלך:
- שמור העתק של כל תלושי השכר או תשיג אותם מהנהלת החשבונות
- תשמור העתק של הסכם העבודה או תבקש לקבל עותק מהאחראי או הנהלת החשבונות
- אם לא חתמת על הסכם עבודה נסה להשיג תיעוד מה היה הסיכום איתך בדבר תנאי השכר ושעות העבודה (הודעת וואטצפ או הקלטת שיחה)
- תשיג את כל דוחות הנוכחות שלך בעבודה או צלם את סידורי העבודה
- נהל יומן אישי המפרט את שעות העבודה, כולל הפסקות
- אם אתה סוכן שטח שמור דוחות GPS של הרכב או דוח שידורי הזמנות
- אם אתה נהג משאית שמור העתק כרטיסי הטכוגרף של המשאית
- תשמור את כל תכתובות הוואטצפ עם המנהלים ועובדים אחרים
אלה רק כמה דברים שאתה יכול לעשות שעשויים לסייע לך. למידע נוסף, תתקשר לשיחת ייעוץ עם עוד לדיני עבודה על מנת שינחה אותך מה לעשות.
מה כדאי לעשות הלאה?
אם תרצו לדבר איתנו לגבי הגשת תביעה נגד המעסיק שלכם, אנא צרו איתנו קשר בטלפון או השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם האפשרי.